DGNEWS.EU

И Църквата може да кандидатства за безвъзмездно финансиране по европейски програми

И Църквата може да кандидатства за безвъзмездно финансиране по европейски програми
Jul 28
16:17 2014
Българската православна църква ще има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране за църкви и манастири по новите програми на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество и „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева при посещението си в Гигинския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян". 

На място тя се срещна с отец Никанор от светата обител, която през т. г. навършва 200 години от възстановяването си. Манастирът е бил опожарен през 30-те години на 18 век, когато българите от околността въстават срещу османската власт.
Тема на разговорите са възможностите за развитие на поклонническия туризъм, който според Терзиева е ниша, все още не разработена в България. Повод за посещението на министъра в оставка в района бе инспекция на ремонта на пътя Батановци – Пали лула – Гигинци, за който бяха отпуснати 3 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството.  Строителството на пътя трябва да приключи до средата на август. С него ще се осигури удобна връзка до шест манастира в района.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?