DGNEWS.EU

Партии и коалиции не се споразумяха за РИК

Партии и коалиции не се споразумяха за РИК
Aug 11
14:39 2014
Консултации между партиите за определяне на състава на РИК – Хасково, във връзка с произвеждането на парламентарни избори на 5 октомври 2014 г., се провалиха. Заседанието се проведе днес в Областна администрация - Хасково и бе ръководено от главния секретар – г-н Парнаров.

В него участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 42-рото Народно събрание и политическите сили, които са излъчили членове на Европейския парламент от РБългария. Присъстваха Минка Стоянова от „Коалиция за България“, Евгения Ангелова от ГЕРБ, Росен Атанасов от ДПС, Кръстьо Кръстев от коалиция „България без цензура“, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, движение „Гергьовден“ и Антони Пашов от коалиция „Реформаторски блок“. На заседанието не присъства представител на ПП „Атака“ и представители на други партии и коалиции.
От „Коалиция за България“ предложиха председателското място в РИК да бъде заето от г-н Димитър Велев, изтъквайки доказания му професионализъм и опит при провеждане на избори и участие в РИК. Предложението на ГЕРБ за председател - г-н Добромир Якимов, бе аргументирано със същите факти, мотивирайки се че ГЕРБ като партия е с най-висок резултат на последните избори за Европейски парламент и най-много депутати в 42-то Народно събрание,  следва да получи председателското място.ДПС настояха за позицията „секретар“ на РИК. От коалицията на Николай Бареков и  Реформаторския блок, излязоха с претенции да имат по един свой член в РИК.
След като ГЕРБ и Коалиция за България не отстъпиха, съставът на РИК – Хасково ще бъде определен от Централна избирателна комисия. 
РИК – Хасково ще е в състав от 15 души: един председател, двама заместник-председатели, един секретар и единадесет членове, като съотношението между партиите и коалициите е както следва: ПП „ГЕРБ“ – 5 членове; КП „Коалиция за България“ – 5 членове; ПП „ДПС“ – 2 членове; ПП „Атака“ – 1 член.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?