DGNEWS.EU

Служебният министър по транспорта: Ускоряваме работата по жп трасето Първомай – Свиленград

Служебният министър по транспорта: Ускоряваме работата по жп трасето Първомай – Свиленград
Aug 19
16:33 2014
"Ще направим всичко възможно да приключим работата по жп надлеза в Димитровград до края на октомври тази година, за да облекчим трафика в града". Това заяви при днешното си посещение служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Николина Ангелкова изиска да бъде изготвена ревизирана работна програма за по-бързото завършване на обекта, който бе основна транспортна връзка в града. При инспекцията си на проекта за модернизация на жп линията Първомай – Свиленград, министърът констатира, че половината от дейностите по проекта вече са завършени.
„Сред проблемите на проекта са забавени разрешителни за строителство по някои от обектите. Вече съм провела среща с колегите от Министерството на регионалното развитие и разрешителните ще бъдат издадени в кратки срокове“, съобщи Николина Ангелкова. По думите й няма опасност от загуба на средства по Оперативна програма „Транспорт“ до края на 2014 г., но трябва да бъде ускорена работата и проектите да приключат в срок до края на 2015 г.
Министър Ангелкова инспектира дейностите и по жп гара Димитровград, която е най-голямата по проекта Първомай – Свиленград. В ход е ремонт на приемното здание и изграждането на пешеходни надлези. Гарата е разделена на два строителни етапа – северен и южен. Работата по първия е достигнала 80% изпълнение и три коловоза са въведени в експлоатация. Очаква се в началото на следващата година гарата да бъде напълно завършена. 
Обектът е част от позиция 1 Димитровград – Харманли, строителството на която възлиза на над 142 млн. лв. без ДДС (с 5% непредвидени разходи). Физическото изпълнение се оценява на около 60%. Между Димитровград и жп гара Нова надежда има изградена и пусната в експлоатация близо 3.5 км жп линия, а до края на годината ще бъдат завършени още 10 км.
По позиция 2 Харманли – Свиленград бе направен оглед на жп мостовете при река Марица, положеният нов железен път и контактна мрежа. Стойността на договора за строителство е над 122 млн. лв. без ДДС (с 5% непредвидени разходи), а общото физическо изпълнение е около 45%.
Третата позиция, обхваща изграждането на тягови подстанции в Симеоновград и Свиленград и разширение на съществуващата в Димитровград. Министър Николина Ангелкова инспектира строителните дейности по тях, като подчерта, че изпълнителят трябва да положи всички усилия за ускоряване на работата.
Проектът трябва да приключи до края на 2015 г., което го превръща в един от високорисковите за изпълнение по ОП „Транспорт“. По тази причина министър Николина Ангелкова се запозна на място с проблемите и организацията на работа на изпълнителя още в първите дни след като пое поста, съобщиха от правителствената информационна служба.

Кметът на ИДмитровград Иво Димов (първият вляво) придружаваше министърът по време на обиколката й в града


0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?