DGNEWS.EU

Димов кани на консултации партиите за изборите

Димов кани на консултации партиите за изборите
Aug 19
17:17 2014
Покана до партиите за провеждане на консултации за съставяне на Секционните избирателни комисии (СИК), във връзка с предсрочните избори за народни представители за 43-ото Народно събрание, насрочени за 5 октомври 2014г., разпрати днес кметът на община Димитровград Иво Димов.  

За консултациите са поканени парламентарно представените партии и коалиции, които имат парламентарна група в Народното събрание към датата на насрочване на изборите (ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Атака), коалициите „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО-БНД, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН", „Реформаторски блок", които имат избрани членове на Европейския парламент, както и др. 
Консултациите ще се проведат на 29 август 2014 г. /петък/ от 16,00 ч. в конферентната зала на етаж ІІ в Община Димитровград.  Представителите на партиите и коалициите ще трябва да представят, следните документи:
1. Писмено предложение за състава на СИК, което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност и партията или коалицията от партии, която ги предлага, телефон за връзка  с предложеното за член на СИК лице; Членове на на една и съща СИК не могат да бъдат помежду си съпрузи или във фактическо съжителство, да са братя и сестри или роднини по права линия.2. Заверено от партията копие на удостоверение за актуално правно състояние на партията, към датата на насрочване на изборите /05.08.2014/ или заверено от представителя на коалицията от партии копие от решение за образуване на коалицията от партии, с което се удостоверяват пълномощията на представляващия/те съответната партия или представляващия/те коалицията от партии лица; 3. Пълномощно от лицата, представляващия партията или коалицията, когато в консултациите участват упълномощени лица;4. Списък на резервните членове, които ще заместят предложените от представителите/пълномощниците лица, в случаите по чл. 51, ал.2 от ИК или когато член на СИК не се яви в изборния ден; Заместването се извършва с решение на РИК.
Документите остават като неразделна част от протокола на консултациите и се изпращат с предложението на Кмета на общината до Районна избирателна комисия.
На територията на община Димитровград има 92 СИК. Те се състоят от председател, заместник-председател, секретар и членове. При определяне на състава и ръководствата на СИК в рамките на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите, представени в РИК - партия „ГЕРБ", коалиция „Коалиция за България", партия „Движение за права и свободи" и партия „Атака", а именно: 40,17 % за партия „ГЕРБ"; 35,47 % за коалиция „Коалиция за България"; 15,39 % за партия „Движение за права и свободи"; 8,97 % за партия „Атака". 
Партиите и коалициите, които имат избрани с тяхната листа членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени, имат право на не повече от по 2% от членовете на СИК на територията на съответната община. Местата в ръководствата на СИК и местата за членовете се разпределят поотделно по методика, която е приложение към решение № 672-НС/ 13.08.2014 на ЦИК. 
Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в СИК. Председателят, заместник-председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. За членове на СИК се назначават български граждани, които могат да гласуват съгласно разпоредбата на чл. 243 от ИК и владеят български език.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?