DGNEWS.EU

Светослав Малинов към бизнеса: Споделяйте проблемите с нас, за да не пропуска България възможности

Светослав Малинов към бизнеса: Споделяйте проблемите с нас, за да не пропуска България възможности
Sep 27
20:10 2014
Българският бизнес да бъде активен в поставянето на проблеми, сигнали и информация към евродепутатите, за да спре България да пропуска възможности, апелира на среща с деловите среди в Димитровград евродепутатът Светослав Малинов. Политикът гостува по покана на регионалния председател на КРИБ - Хасково Стефан Димитров и кандидат за народен представител от Реформаторския блок в 29-и избирателен район.  

"Дойдох да подкрепя лично Стефан Димитров с оглед на предстоящите избори, защото съм преценил че всички тези високопарни изрази за промяна и смяна на поколенията, всъщност се олицетворяват от хора като него. Такива хора трябва да се запазят за политиката, защото той има качествата да успява и да преуспява. Изключително важно е да откриваме, да запазваме и да мотивираме такива хора за България. Надявам се да станем добър тандем - той от позицията си на народен представител, а аз от тази на евродепутат", заяви Малинов. 
При откриването на срещата домакинът изрази всеобщото желание на присъстващите в залата, евродепутатите да въздействат на държавата, така че тя да заработи в подкрепа на българския бизнес. "Сигурен съм, че Европа мисли за България, и че г-н Малинов ще направи всичко възможно регион Хасково да се развива", каза Стефан Димитров. 
"Евредепутатите стоим на една позиция, която може да бъде много полезна и същевременно много опасна, ако не се използва. За съжаление никой не ни търси. Аз съм максимално добронамерен и искам да бъда полезен, а не винаги се знае как. Ние нямаме законодателна инициатива, каквато има народния представител у нас. Силата ни зависи от решителността и яснотата на правителството. Истината е, че трудно се работи с българските министерства, защото те гледат на възможностите през европейските инициативи като допълнително натоварване и повече работа. Затова ако искаме да не пропускаме възможности, трябва да засилим диалога помежду си.", заяви Малинов, и даде пример: "Днес научих много неща в "Неохим" - Димитровград и преосмислих информацията която имам за газовите преговори, които текат в момента между Европейския съюз, Русия и Украйна. Промених си отношението към нещо конкретно. Това стана именно, защото дойдох тук. А много скоро ще има гласуване, което пряко ще засегне българската индустрия". 
На въпрос от залата, политикът сподели оптимистичната си прогноза по темата. "Целта на Русия не е да изправи Европа пред нова газова криза. Всички анализи засега сочат, че тя няма желение да предизивква трудности и в тази посока, след като предизвика достатъчно други проблеми на друго ниво", заяви евродепутатът. Според него в противен случай Русия ще се изправи пред много тежка конфронтация за поколение напред, ще утвърди траен образ на неблагонадежден партньор и ще стимулира засегнатите страни към ускорено търсене на енергийна независимост и преминаването им към т.нар. "политически тип доставки" - ще вземем газ отвсякъде другаде, но не и от Русия, коментира Малинов, който е в комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент. 
Евродепутатът коментира и темата за наложения мораториум срещу проучванията на шистов газ у нас. "Как успяхме сами да си направим "голям шлем" с шистовия газ, умът ми не го побира - хем нямаме алтернативи, хем сме тежко зависими от една държава, хем сме си затворили всички източници. "Защо единствено България въведе моратуриум върху проучванията е въпрос, на който все повече граждани не могат да си отговорят", каза Малинов.
На срещата евродепутатът сподели и вижданията си за професионалното обучение в България. Той бе провокиран от въпроса, как би могъл да се стимулира бизнеса в България да подкрепя и приема младите хора. Малинов съобщи, че в момента проучва всички форми и най-добрите практики в тази посока, като смята да обяви приоритетите си след изборите. Според него въпросът е важен, защото има пряка връзка между производителност, доходи, спад на младжеката безработица и на социалните конфликти и напрежение. Не сме най-неграмотните или толкова зле, както се говори, но действителността очертава неизбежна тенденция за сериозна трайна безработица, и не само сред ромите. Затова е нужна радикална реформа, която минава през професионалното обучение, коментира Малинов. 
Купуването и продаването на гласове е престъпление!0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?