DGNEWS.EU

Удариха първата копка на водния цикъл за 13 млн. лева

Удариха първата копка на водния цикъл за 13 млн. лева
Oct 24
15:31 2013
Първа копка по проекта за реконструкция и доизграждане на канализационната мрежа на Димитровград бе направена днес. Символичният старт дадоха кметът Иво Димов, представителят на обединение "Аква Марица" Георги Станилов и шефът на Регионална екоинспикция Димитър Илиев, който представляваше и ресорното си министерство. Преди тримата да хванат кирките, водосвет за успешното начинание отслужи архиерейският наместник Георги Тодев. По традиция градоначалникът строши и бутилка шампанско в багера на фирма "Станилов", който от утре започва да дълбае по улица "Гоце Делчев".
Мащабният проект предвижда реконструкция на главните канализационни колектори за отвеждане на дъждовни и фекални води до изградената пречиствателна станция за отпадъчни води на града. 38 000 димитровградчани ще усетят ефекта от новата канализация, а около 17 000 от водоснабдяването по нови тръби. 

 Георги Тодев поръси за здраве Иво Димов, Георги Станилов и Димитър Илиев   
Преди това обаче жителите на града ще усетят неудобството на строителните дейности, които най-рано могат да приключат до средата на 2014 г. Ще се работи последавотелно, а на всеки месеци половина ще се извършва промяна в движението. Гражданите да са търпеливи, помоли чрез медиите днес кметът Иво Димов. Той обясни, че в проекта са предвидени средства за асфалтиране на улиците след полагането на тръбите. Кърпенето обаче ще започне от догодина.      

Проектът на стойност 13 274 504 лв. се изпълнява по опертивна програма "Околна среда". Той се финансира безвъздмездно с 10 млн. лв. от Кохезионния фонд на Европейски съюз, 2,5 млн. лв. от националния бюджет и 607 хил. лв. от общината. Изпълнител на мащабния проект, който ще засегне 13 улици в града, е обединение "Аква Марица". За 8 месеца изпълнителят ще трябва да подмени 4129 метра канали и 1918 м водопроводи. Напрактика строителството ще се извършва от фирмите "Станилов" и димитровгрдската ТИ ВИ БИ на бизнесмена Тодор Бояджиев, научи dgnews.

Георги Станилов
Около 70 процента от дейностите ще поеме обединението, а за останалата част от работата ще се разчита на подизпълнители, коментира за dgnews Георги Станилов. Предприемачът отказа да назове колко и кои ще са подизпълнителите, на които ще се доверят. една част вероятно ще се поеме от ВиК. Станилов пое гаранции, че ще бъдат спазени всички срокове. Фирма "Станилов" има опит с изграждането на канализацията на петте квартала по левия бряг на река Марица.  
Успешно приключване на начинанието си пожелаха с шампанско градоначалникът, управителят на ВиК Камен Николов и изпълнителите на проекта

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?