DGNEWS.EU

По заповед на митрополит Николай: Отец Георги Тодев поема делата и на хасковската църква

По заповед на митрополит Николай: Отец Георги Тодев поема делата и на хасковската църква
Oct 26
00:54 2013
Архиерейският наместник отец Георги Тодев от Димитровград ще поеме делата и на хасковската църква "Св. Богородица". Заповедта за неговото назначение е била издадена от пловдивския митрополит Николай още на 1 октомври. До момента за храма се грижи отец Антоний, който обаче е с крехко здраве заради претърпени два инсулта. Новината за назначението съвпадна с пристигането на Негово преосвещенство в Димитровград в навечерието на Димитровден. За храмовия празник на града, митрополит Николай донесе лично иконата и одеждата на Света Параскева Петка Епиватска. 
Георги Тодев     

Стотици миряни се стекоха на централния площад "България" да видят светите реликви, дарени на пловдивската митрополия от румънската православна църква и катедралния храм на град Яш в Молдова. Първи с митрополита се здрависаха Георги Тодев, кметът на Димитровград Иво Димов и заместник-областният управител Иван Станчев. Дядо Николай бе посрещнат тържествено от забавно-духовия оркестър и младежкия гвардейски отряд. Добрата организация по посрещането не убягна на Негово преосвещенство, за което той похвали градоначалника. Той не пропусна да благодари на местните управници, че всяка година в навечерието на Димитровден, градът отправя покана за принасянето тук на християнска светиня. 

Пловдивският митрополит Николай
На откритата сцена пред събралите се миряни той отслужи молебен за здраве, благоденствие и душевно спасение на Димитровград и неговите жители. В словото си митрополитът призова светската и църковната власт да работят в единомислие на основата на христовата вяра. Успешният политик за България е православният политик, онзи който се ръководи от своята християнска съвест, заяви още дядо Николай.  След служенето, литийно шествие отнесе иконата и одеждите на Св. Петка в местния храм "Св. Димитър", където ще останат до 29-и октомври. 

Негово преосвещенство пристигна с кратко закъснение   

Светската и църковна власт в единомислие очакват пристигането на дядо Николай

Светите реликви


Цветя покриха пътя на иконата до сценатаМножеството се подрежда за литийното шествие

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?