DGNEWS.EU

Ст. Димитров: Нужно е стратегическо управлние на общинската собственост

Ст. Димитров: Нужно е стратегическо управлние на общинската собственост
Oct 29
23:02 2013

За стратегическо управление на общинската собственост, а не за разпореждането й в движение, се обяви на пресконференция днес председателят на ОбС в Димитровград Стефан Димитров. Наскоро той отхвърли като несъстоятелна тезата на dgnews, че приоритет в ОбС се очeртава именно продажбата на общински имоти. Днес обаче Димитров огласи, че над половината от 47-те докладни в предстоящата сесия, касаят именно продажбата или разпореждането с общинска собственост.

„Не знам дали това е хубаво или лошо, но е факт, че се работи в тази посока. Много е важно да има ясна стратегия в началото на годината, която да бъде следвана. За съжаление в движение се променят приоритетите на общината в т.ч. и при разпореждането с имоти”, заяви Димитров.

Част от докладните записки са свързани с промяна на статута на общинска собственост от публична в частна, за да бъдат задоволени определен тип инвестиционни намерения. Според председателят на местния парламент общината няма жилищна политика, като изключим единствено продажбата на жилища. Не е нормално общината да продава своята собсвеност при това на ниска цена, категоричен бе Димитров. Според него реалната цена на димитровгрдската земя към момента е 500 лв. на декар. Ако има сделки, които се сключват под тази цена те са в резултат или от липсата на актуална информация за пазара, или поради монополното положение на определен арендатор в даден район.

По думите му прави впечатление, че земеделската земя продължава да бъде атрактивна в Димитровград. За съжаление не се случи това да могат и чужди граждани да придобиват собственост. Със сигурност отпадането на ограничението би повишило значително цената на земеделската ни земя. Ако някой каже, че сега чужди граждани не могат купуват земя, значи греши. И в момента всеки чужденец може да регистрира търговско дружество и да придобива собственост в България. За разлика от предприятията обаче земята няма как да се изнесе, коментира Димитров. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?