DGNEWS.EU

Общинска комисия ще помага на лишените от свобода

Общинска комисия ще помага на лишените от свобода
Oct 30
09:51 2013

Наблюдателна комисия, която да подпомага лишените от свобода и техните семейства и осъществява обществен контрол върху дейността на затворите ще бъде създадена към Общинския съвет в Димитровград. Структурирането й е съгласно разпоредбите на Закона за за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). За създаването й съветниците трябва да се произнесат на заседанието си в четвъртък.

Шестчленката ще работи за социализацията на изтърпелите наказание в обществото чрез иницииране на социални услуги, битовото им устройване и настаняване на работа. Комисията ще дава становища по искания за помилване, ще изготвя предложения за условно предстрочно освобождаване и изменянане на режима и преместване на лишените от свобода в затвори от лек или тежък тип. 

Предложенията и препоръките на наблюдателната комисия са задължителни за началниците на затвора и поправителния дом. При неизпълнение от тяхна страна въпросът се отнася към главния директор по изпълнение на наказанията, гласи закона.    

В състава на комисияга ще влязат двама инспектори по пробация – Атанас Михов от областната пробационна служба в Хасково и Нонка Иванова от затвора в Стара Загора. Останалите четирима членове ще бъдат избрани от местния паралмент, като няма изискване те да са общински съветници. Съгласно закона дейността на наблюдателната комисия ще се ръководи непосредствено от председателя на ОбС Стефан Димитров или от негов упълномощен представител.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?