DGNEWS.EU

Георги Табаков: Ще разберете истината преди изборите за кмет

Георги Табаков: Ще разберете истината преди изборите за кмет
Apr 02
20:00 2015

Г-н Табаков, за какво похарчихте спечелените 650 000 лв. от делото срещу болницата?

Разплатих се с всички доставчици. Имах достатъчно заеми от банки, които възстанових. Хонорари на адвокати, съдебни такси по София и др. Не мислете, че съм дал на Стефан Димитров, или на кмета Иво Димов, или на някой друг. Нека който твърди подобно нещо го докаже. За всичко имам документ.

Аз си търся си своето. Не мога да осъдя никого. Съдът осъжда. И няма да допусна болницата да се затвори заради мен. Това да го знае цялата общественост на Димитровград.

Кой изготви договора с неустойка на ден и арбитражна клауза, чрез който взехте тези пари с проект за 50 000 лв.?  

Болницата го предложи. Не ние. Навсякъде предлагат тези, които дават парите, не изпълнителите. Пет адвоката имаше г-жа Боспатчиева, когато почнах работа. Такива временно назначени по граждански договор, което съм чувал. Нали тези адвокати трябва да й дават акъл, да й посочат, те правят договорите.

Когато започнах да водя делото не знаех, че съм за Арбитражен съд. Дори договорът си не бях прочел. Пуснах го в Окръжен съд, и окръжния съдия ми каза преберете си документите, не сте за нас. Влезе ли делото в съда, пари не се връщат. И в последния момент го пуснах в Арбитражния съд.   

Съжалявате ли, че ремонтирахте покрива на МБАЛ през 2007 г.?

Сто пъти. Нямаше днес да бъда сакат. От стреса покрай тази болница получих запушване на артериите. Щяха да ми режат и двата крака. Сега по цели нощи не спя от болки. 

Никой не го интересува, но по сайтовете пишат, че Табака играе игри. Табака игри не играе. Знаете ли, че от 23 години в тази община (Димитровград - б.а.) за първи път миналата година ми дадоха обект да работя. 23 години не съм допускан.

Чувствате ли се изкупителна жертва?

Това е истината. Не искам да бъда изкупителна жертва. Ще изляза преди изборите за кмет, тогава ще кажа нещо, което е документирано и записано. Тогава ще разберете истината. Не искам моето име да служи за политически игри.

Защо не кажете истината сега?

Има време.

Но това е политически ход - да разкриете факти точно преди изборите...

Защо? Аз ще кажа истината. И записи на адвокати, всичко ще кажа. Стига ме дъвчат. Ако исках да закрия болницата досега 100 пъти можех да го направя.

Според вас, тия 40 000 лв. Химкомбината защо си ги поиска от болницата. Нали те са колегиални, честни хора.

Сигурно защото всеки в бизнеса си търси парите. Нали Вие направихте същото...

Така е. Но момент. Ние сме дребни риби. Ние не изпълняваме поръчки по 7, по 10 милиона. Ние не сме хора на Ангел Найденов, хайде да не почвам да говоря...

Защо проблемите на МБАЛ се отлагат толкова дълго?

Болницата може да оздравее. Но трябват способни хора, лекари. Защо прогониха кадърните. Тази болница я познавам от 1961-62 г. Познавам 90 % от лекарите. Как може един д-р Алакушев в Гълъбово да прави по 360 операции на година от нашия район. Тази операции можеха да са в димитровградската болница.

Струва ми се, че някой има интерес. Как може аз да направя ремонт в едно отделение за 54 000 лв. А в другото да е за 120 000 лв. Една и съща работа. Имам документ за това. Не да говорят, че аз правя игри. Игрите други ги правят. По тази болница, колкото пари опропастиха...

Кои?

Е. Не критикувам и не оправдавам никой. Истината е, че Иво постъпи човешки.  

Кметът ли имате предвид?

Да. Същото се отнася и за общинските съветници. Когато се разбрахме за плащанията.

За Стефан Димитров какво ще кажете?

Нищо лошо не казвам. Стефан докато стана кмет, аз не го познавах. Не обвинявам никой. Но не бива някои неща да стават прибързано.

Чувствате ли се победител в тази история?

Не. Аз съм победен. Защото ми унищожиха здравето.

Във вашия бизнес ако нямате лоби в местната власт, бихте ли спечелили проект?

Играем на ниски цени. Нашите поръчки са за 5, 10, 20, до 50 000 лв. Големите играчи на тези поръчки не отиват. Оставят трохите на нас. Това се отнася за всички колеги. Ние не играем за милиони.

Но нали големите дават работа на по-малките като подизпълнители?

Вземат те срещу жълти стотинки. Примерно, един квадрат плочки с материала той го актува 26 лв., а на мен да го наредя ми дава 2 лв. А за неговия си труд слага 12 лв. Затова в България няма средна класа, няма бизнес. Не говоря за себе си само. Всички колеги трябва да работят. И те хора хранят.

Има ли нужда от промяна в системата?

Разбира се. Другаря Пеевски нареди 1000 къщички в България. Милиони. КТБ защо взема 4 милиарда. Вземете ги вие, де. Защо Табака не отиде да ги вземе. Аз нямам хора в София които да ми уредят обект, да се върна, и кмета да ми го даде. Ние не обираме едрото. Аз не правя водопровод за 13 млн. лв. На мен няма да ми го дадат за 13 милиона, а за 3 милиона. И ще го направя.

Вие сериозно ли? Ами те похарчиха 13...

Това са батьовците в София. Ти можеш ли да им се бъркаш на тях. Ако се опиташ - ще те гръмнат.

Така ли е с конкуренцията у нас?

Така ами. Ние затова стоим настрани и се чудим как да издържаме работниците - в сезон ли сме, не сме ли, осигуровките за пенсия трябва да вървят. 

Каква е средата за бизнеса в Димитровград?

Градът умира. Бизнеса умира. За вас хляб няма да има. Като гледам млади българи не останаха. Като Симеоновград 90 % ще стане циганско. Не съм против тях. При мен много цигани работят. Някои от 25 години. И всеки петък си получават заплатата. Нямам човек неосигурен. Храня ги. Поемам им всичко.

Защо местните политици не се замислят да вкарат инвестиции. Да направят нещо за града. Чувам, че Химкомбината хора съкращават. Кое предпирятие остана?! Навремето този град имаше 2700 строителя, Вулкан - над 5000 работеха, СПП-то сега "Симат" - 750 работеха, отделно рудниците, ПЕК-а.

Явно трудно се привличат инвестиции?

Моля ви се. Не е трудно. Не ги интересува.

Според Вас къде бъркат местните политици?

В кавгите и споровете. Те не мислят за бъдещето на този град. Местните политици трябва да се хванат за ръка - председател на ОбС, кмет, БСП, всички в едно - в интерес на хората да работят. Яд ме е да ги гледем на тези заседания на ОбС. Единият каже нещо, другият веднага гледа да го затапи. Кому е нужно. Млади хора са. Да седнат, да се разберат.

Да, но властта е сладка г-н Табаков, а кметският пост е един...

Накрая никой няма да стане кмет от двамата, помнете ми думата. И по добре, защото така нещата не вървят. С инат работа не става. Губещи са хората, бизнеса. Та ние прокудихме децата си. Те не са тръгнали само да печелят.  

22 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?