DGNEWS.EU

Празник в Каснаково популяризира Светилището на нимфите и Афродита

Празник в Каснаково популяризира Светилището на нимфите и Афродита
Jun 19
13:42 2015
Димитровградското село Каснаково чества днес национален празник на нимфите и Афродита. Събитието събра край едноименния извор десетки гости и 23 фолклорни колектива от Димитровград, Свиленград и Хасково. Проявата бе открита ритуално от девойки на ансамбъл "Златна Тракия" и с изпълнение на химна на България, който деца изсвиреха на музикални инструменти. Археологът Нели Кръстева от Историческия музей - Димитровград разказа легендата за Извора на нимфите и Афродита, след което бяха изпълнени стихове за нимфите.
Празникът е организиран от община Димитровград, кметството на Каснаково и тамошното читалище "Искра 1926" под мотото "Жената през вековете". Проявата цели да привлече повече туристи и популяризира Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково, което е единственото добре запазено в България. То е построено през ІІ век, най-вероятно от римлянина с тракийски произход Тит Флавий. Предполага се, че е вдигнато в прослава на богинята и силната любов на владетеля към съпругата му. Светилището се намира в близост до имението на Флавий, което все още се проучва от българските археолози.
В словото си кметът на Каснаково Тодор Атанасов подчерта значимата роля на историческата местност и подчерта стремежа си да работи за развитието на нимфинеума. Празникът уважи председателят на ОбС Стефан Димитров. Пред гостите той заяви, че от години инициаторите се грижат за запазване и съхраняване на вековните традиции в Каснаково. Посетителите имаха възможност да разгледат и продукти от лимец, известен като житото на траките.
Празникът се отбелязва за трета поредна година.
0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?