DGNEWS.EU

Летен вирус с 40 градуса температура тръшка деца в Димитровград

Летен вирус с 40 градуса температура тръшка деца в Димитровград
Jul 24
13:28 2015
Летен вирус върлува сред децата в Димитровград, алармираха педиатри и семейни лекари от града. Той е придружен с висока температура до 40 градуса, втрисане, афти в гърлото, силна отпадналост. Според медици вирусът е различен от обичайните стомашно-чревни инфекции, типични за летния сезон. При тях децата вдигат температура до 38 градуса и често имат разстройство, което отшумява за около 3 дни.

При вируса температурата рязко скача до 40 градуса и тръшка малчуганите изневиделица, без предварителни симптоми. До няколко часа гърлото става червено и по него могат да се забележат налепи, ранички или афти, обясниха практикуващи лекари. Поддържането на висока температура трае 2-3 дни. Лечението на децата може да протича в домашни условия и не е нужно те да бъдат хоспитализирани в болница, освен в случаите с усложнения. При висока температура да се търси консултация с лекар, защото в някои случаи се налага да бъдат предписани антибиотици. 
Към момента детско отделение на болница "Св. Екатерина" в Димитровград не е препълнено с пациенти, а болните са предимно с инфекции на дихателните пътища, съобщи завеждащият отделението д-р Роман Ризов. Педиатърът също потвърди за върлуващия вирус в момента и заяви, че лечението може да се провежда в домашни условия, но под лекарски контрол. 
Съветът на медиците е децата да приемат много течности, предимно вода, витамини и леки храни. Да се избягват тежките храни, шоколади и меса. Рисков фактор е къпането в басейни, нехигиенизирани водоеми или градски шадравани и др. Преди дни деца и родители лепнаха конюнктивит и разстройство след посещение на басейн в хасковските Минерални бани.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?