DGNEWS.EU

Болницата плаща приоритетно на персонала и НАП с кредита от 1 млн. лв.

Болницата плаща приоритетно на персонала и НАП с кредита от 1 млн. лв.
Aug 07
09:51 2015
Болница "Св. Екатрина" в Димитровград ще разплати приоритетно задълженията си към НАП и към персонала с кредита от 1 млн. лв. Това стана ясно на общественото обсъждане за поемането на гаранции от страна на общината върху дългосрочния дълг в зала "Гросето" вчера. Към момента общо задълженията на МБАЛ са близо 3,5 млн. лв. Тя дължи на Националната агенция по приходите 300 000 лв., а на работещите - 120 000 лв. Болницата има постигнати договорености за разсрочено разплащане на задълженията, както с НАП, така и с всички доставчици, и този кредит ни е необходим, заяви зам.-управителят на"Св. Екатерина" д-р Валентин Палашев. Той съобщи, че заемът от 1 млн. лв. ще се изплаща от болницата, а не от общината и данъкоплатците.
 

"Обслужването на кредита ще излиза на лечебното заведение около 21 000 лв. месечно, което ние можем да си позволим. Кредит в по-голям размер обаче болницата не може да обслужва". Така той коментира появилите си предложения да се вземе заем над 1 млн. лв. Зам.-кметът Яшо Минков, който който бе водещ общественото обсъждане подчерта, че това няма как да стане, тъй като законодателството не позволява. 
За необходимостта от получаването на кредит говориха председателят на здравната комисия в ОбС д-р Вълчо Митрушев и завеждащият детско отделение д-р Роман Ризов. На срещата присъстваха още лекари от "Св. Екатрина", управителят на "Медицински център - Димитровград" д-р Елисавета Стефанова, служители на общинска администрация и общинския съветник от коалиция "Да за Димитровград" Тодор Ташев.
Местният парламентарист попита с кои точно активи болницата ще трябва да посочи като обезпечение при тегленато на кредита. "ОбС ще трябва да определи точните активи, тъй като той е принципал на МБАЛ "Св. Екатерина", отбеляза зам.-кметът. На обсъждането се разбра, че за да се задейства процедурата още този месец местния парламент ще трябва да се произнесе окончателно с решение за тегленето на кредита. "Ако няма редовно заседание на ОбС през август, ще настоявам за извънредна сесия", заяви д-р Митрушев. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?