DGNEWS.EU

Бездомници от Димитровград завиждат благородно на сирийските бежанци

Бездомници от Димитровград завиждат благородно на сирийските бежанци
Dec 02
09:53 2013
Бездомниците от Димитровград Лиляна Стоянова и Кирил Недев благородно завиждат на условията, които държавата ни предоставя на сирийските бежанци. За разлика от тях нашенците нямат "екстри" като сигурен покрив над главата, легло, топло и храна. 
Двамата несретници са си устроили свои дом под открито небе, в строяща се сграда до паркинга на Зеленчуков пазар. Преди години тук имаше пункт на Българския спортен тотализатор. Оттогава мястото се свързва с надеждите на хората за по-добър живот. 
"Вижте докъде сме я докарали. Чужденците да се радват на по-добри условия от българските граждани", сочат бездомните случайни минувачи, докато екипът ни разговаря с тях.  


Лили и Кирил живеят заедно без граждански брак. Тя е на 26 години, а той с 10 г по-възрастен. Семейната им "идилия" допълват три огромни улични песа. Кучетата следват неотлъчно събратята си по съдба и взаимно се пазят нощем. 
Двамата водят битка за оцеляване от години. Кирил е на улицата от 2001 г. Останал без дом, заради неразбирателство с майка си, която по думите му, го изнудва непрекъснато за пари. Той няма документи за самоличност. Загубил ги преди време и сега чака социалните да си спазят обещанието, че ще му извадят лична карта след Нова година.    
Лили е от Стара Загора. Пристигнала в Димитровград през 2007 г. Нейните документи са в дирекцията по социално подпомагане. Благодарна е на служителите, които много пъти са й помагали с дрехи, храна и пари. Тя има син Георги в предучилишна възраст, който е даден на приемно семейство в Димитровград. Всеки петък ходи да вижда детото си, което не подозира за тежката съдба на майка си. Лили не е изоставила сина си. Бил й е отнет след като я изгонили от общежитието на Червено знаме, разказа жената. 

Двамата бездомници пазят лоши спомени от пребиваването си в общежитието и не искат да се връщат там. "Направиха ни мръсно, изгониха ни без причина, и ми взеха детето", сподели Лили. "Сега приемното семейство получава помощи и детски надбавки, а докато Георги беше при нея не получаваше нищо", възмущава се Киро.


Надеждите им да бъдат настанени в общинско жилище също били попарени след разговор с местната власт. "Казаха нямало свободни апартаменти. Само се гаврят и подиграват с нас. Вместо да помагат на гражданите, те гледат само техния интерес", казва Лили, която живее с надеждата един ден да си върне сина. 
Без помощта на институциите Лили и Киро са обречени. За несретници като тях работа няма - нито в Бюрата по труда, нито във фирмите по чистотата. "Ходим на пазара, просим си стотинки, от контейнерите ядем, оттам са ни и лекарствата. Това е", разказват двамата. На въпроса нямат ли право на хранителни помощи от Европейския съюз, отговарят така: "Абе, кой ще ни даде помощи на нас. Нали искат жилище да имаш, ходят на проверки да гледат условията - нас какво да ни проверяват, ние нямаме нищо". 
На Киро му е все едно, че е на улицата. Лили обаче се срамува от положението си на бездомник. Спасение от студа тя вижда в център за временно настаняване, за което тепърва възнамерява да подава молба. Ако и това не стане двамата се готвят да посрещнат Дядо Коледа в сегашния си "дом". Ако доживеят, разбира се.
  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?