DGNEWS.EU

Дарение зарадва слепите в Димитровград на днешния им празник

Дарение зарадва слепите в Димитровград на днешния им празник
Dec 03
15:11 2013
Международният ден на хората с увреждания - 3 декември, честваха днес членовете на Съюза на слепите и Дневния център за възрастни с увреждания в Димитровград. Близо 60 незрящи от общината отбелязаха днешния ден с тържество и скромен обяд в своя клуб на ул. "Цар Борис". По повод празника те бяха поздравени с концерт от Регионалната организация на слепите в Стара Загора, към която е димитровградската секция. Днес клубът получи и 160 лв. дарение от апостолската християнска църква "Ново поколение". 


"Радваме се, че успяхме да се видим с приятелите и да разменим по някоя дума кой как се справя в живота. Най-голямата ни болка е, че обществото все още не разбира специфичните потребности на хората с увреждания и трудностите, които изпитват незрящите при своята адаптация и желание за по-достоен живот. Липсата на социализация кара хората все повече да се затварят в себе си", сподели зам.-председателят на слепите в Димитровград 81-годишният Георги Манчев. 

Георги Манчев
Към момента клуба наброява 105 души, а негов председател е Сийка Димитрова. Право да членуват в организацията имат незрящите с призната първа и втора група инвалидност. Сбирките са всяка сряда предиобед, а за членството си хората плащат месечно по 2 лв.  Въпреки недостигът на средства, димитровгрдския клуб успява да развива и спортна дейност, похвалиха се днес оттам. Негови представители участват редовно в турнири по риболов, шахмат и табла. Най-активни са Васил Вълев, Славчо Славов и Георги Филев, които през 2011 г. се класираха втори в Националния турнир по риболов за купата на СКИ-Параните.

Васил Вълев, Славчо Славов и Георги Филев

По повод днешния ден изложба във фоайето на общината откриха и възрастните от Дневния център с увреждания. Те показаха рисунки и апликации на тема "Моята зимна приказка".      
   

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?