DGNEWS.EU

Социалните: Само общината може да спаси бездомниците Киро и Лили

Социалните: Само общината може да спаси бездомниците Киро и Лили
Dec 04
11:54 2013
Единствената институция, която може да осигури временен подслон за бездомниците Лиляна Стоянова и Кирил Недев към момента, е община Димитровград. Това заяви шефката на териториалната дирекция "Социално подпомагане" в града Жанета Желева. 
"Тази година те веднъж бяха в център за временно настаняване в Пазарджик, където престояха три месеца. С това и двамата изчерпаха правото си да ползват тази социална услуга за 2013 г. Ще могат да кандидатстват отново едва след Нова година. Ние предоставяме социални услуги на териториален принцип. В Хасковска област няма център за временно настаняване, затова се обръщаме към други общини. През зимата обаче наплива е голям и повечето центровете са препълнени", обясни Желева.


Киро и Лили не отговарят и на профила за настаняване в защитени жилища, защото са клинично здрави. Тази услуга е профилирана, например за лица с увреждания, за психично болни, а те не спадат към нито една от тези групи, разясни социалната шефка. 
Според нея проблемът на двамата несретници е, че сами отказват да се погрижат за себе си. Миналата година социалните им отпуснали полагащата се по закон еднократна помощ за издаване на нови лични карти. Въпреки уверението, че след получаване на новите документи за самоличност, ще се регистрират в Бюрото по труда, това не се случило. Припомняме, че пред наш репортер преди дни Киро заяви, че отново няма лична карта, а Лили увери, че нейната е при социалните.
"Не можем ежегодно да ги настаняваме някъде. Посъветвахме ги поне през зимния период да остават при майката на Киро. Преди време със съдействието на общината има осигурихме стая в общинското общежитие на Червено знаме, но те спряха да си плащат наема", обясни причината да са отново на улицата Желева.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?