DGNEWS.EU

Снежана Ангелова: В САЩ учителя преподава с доброволци

Снежана Ангелова: В САЩ учителя преподава с доброволци
Nov 30
16:29 2015

Директорът на ОУ „Пенчо Славейков” в Димитровград Снежана Ангелова бе сред 15-те ръководители на учебни заведения в България, участвали в десетдневно професионално обучение в Ню Йорк през месец октомври. Инициативата бе част от селективната програма „Академия за училищни лидери“, организирана от фондация "Америка за България".  До заминаването й се стигна след успешно издържан изпит, който се проведе през април т.г. в София. Там общо 30 директори от цялата страна разработиха иновационни планове за развитие на своите училища в сътрудничество със специалистите от Колеж "Банк Стрийт".

Г-жо Анеглова, какво ви впечатли при обучението в САЩ?

Американската образователна система впечатлява със спокойствието при работа, с отношението към учителя и респекта на родителя. Ако си представите времето на Възрожденското образование, как са се отнасяли към българския даскал тогава, това видяхме и ние в САЩ. Те нямат нашата класно-урочна система, нито чинове в две-три редици. Всеки предмет се поставя за цел какви знания и учения детето трябва да усвои, т.нар. междупредметна връзка, и докато не го усвои не се преминава към нов материал. В САЩ залагат на базираното обучение и учителите подготвят интерактивни уроци заедно - не само математика, език или природни науки, а по всички предмети.

Какви са разликите между българското и американско образование?

Разликата е в пътя, по който се постига целта. На първо място са поставени уменията на ученика, открити след дълга и упорита работа на педагозите. За американската образователна система знанията се постигат с времето. Видяхме училище, в което децата се обучават чрез музика, другаде това става чрез рисуване.

Всяко училище върви по свой път и своя програма. Правят се задълбочени изследвания на децата, с които се определя тяхната насоченост и заложби, които се използват да се развие всичко останало у детето. Говоря за държавни училища, които ни посетихме.

И те като у нас, имат държавни образователни изисквания, външно оценяване, стандарти и статистика. В центъра на образователната им система стои детето. И при нас уж е така, но нишката се къса някъде.

Какво имате предвид?

Определени уроци при тях се изнасят от професионалисти в съответната област заедно с преподавателя. По музика например присъства музикант, който запознава децата с даден инструмент. Участието на тези външни лица е доброволно, те преподават по утвърден от училището график. Това се прави целогодишно, а не инцидентно.

Разлика има и в нивото на комуникация между училището и семейство. Родителят е част от процеса, до момента в който се приемат правилата, а не страничен наблюдател. Говорим за ежедневна комуникация при което се поставят открито проблемите и се търси начин за разрешаването им.  Приемат ли се правилата, после никой не ги оспорва. Независимо дали става дума за ползване на училищен салон, храненето, облекло или какви учебници или пособия да се носят.

Какво в личен план Ви даде обучението в САЩ?

Опитът, който натрупах като ръководител на учебно заведение бе станал стимул да участвам в програмата и да положа много усилия. Това бе начин да докажа себе си, а не американска мечта. Обучението ми помогна да добия самочувствие на човек от гилдията, който работи качествено, доказал е себе си и възможностите си и заслужава уважение.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?