DGNEWS.EU

Гергана Кръстева: Искам Общинският съвет да е генератор на идеи  

Гергана Кръстева: Искам Общинският съвет да е генератор на идеи  
Jan 21
16:24 2016

Гергана Кръстева е 39-годишна. Възпитаник на основно училище „Пенчо Славейков”, завършила с пълно отличие Езиковата гимназия в Хасково с английски, след което и право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Има втора специалност по банково дело и завършен курс по медиация за извънсъдебно уреждане на спорове и водене на преговори.

Професията й на юрист сякаш е предопределена. Родена е на 16 април – Деня на българската конституция. От 2002 г. работи като адвокат, има своя кантора и 14-годишна практика като защитник. Дълги години е водила делата на двама известни бизнесмени от града - Иван Евлогиев и Митю Вълчев.

На 5 ноември 2015 г. Гергана Кръстева стана Председател на Общинския съвет. Бе избрана единодушно с гласовете на 32-ама общински съветници след таен вот. Встъпването й в местната власт бе белязано със скандала за заличаването на общинския съветник Стефан Димитров, който тя наследи на поста. Случаят тя самата определи като прецедент в страната и сложен правен казус, на който вече се вижда края.

- Г-жо Кръстева, предстоящото заседание на ОбС ще сложи ли точка на сагата около Стефан Димитров?

- Да, вече съм уведомила официално на г-н Димитров кога и от колко часа ще е сесията, за да дойде и да положи клетва. Той е законово избран общински съветник. Добре, че ЦИК разреши казуса. Вотът на хората не може да се подменя.

- Прието е всяка нова власт да има толеранс от 100 дни, за да „влезе в час”. Вие колко си давате?

- На себе си дадох време 3 сесии. Като започнах си казах, ако на третата сесия не съм се обучила, не мога да определя мнозинство и не мога да движа работата - довиждане. На съветниците им давам 6 заседания – до лятото. Желанието ми е работата в този ОбС да се промени. Иска ми се в ОбС да развиваме брейнсторминг (англ. brainstorming), да сме място за генериране на идеи. Нужна е здрава спойка между местния парламент и общинска администрация, за да се решават проблемите. Надявам се волята за обединение да загърби съществувалите в предишния мандат противоречия.

- Какво очаквате от работата на съветниците? Все пак повечето са неопитни в местното самоуправление?

- Очаквам да са активни, за да върви работата бързо и гладко. Това означава да идват подготвени на сесии - да са прочели по темата, да са направили необходимото проучване и консултации, и да окомплектоват всичко в една преписка (докладна) до ОбС.Една от функциите на ОбС е проучване потребностите на населението, а съветникът се явява  „разследващото звено” между гражданите и общината. За да върви работата в комисиите, първо съветника трябва да си свърши своята. Като адвокатската работа е. Все едно се явяваш на дело - ако не си се подготвил предварително, няма смисъл да се явяваш пред съда. В тази връзка очаквам предложенията и докладните на съветниците да са обосновани, да имат посочени мотиви, с очакван финансов ефект, въобще да се знае защо това се прави. Особено когато се отнася за разходване на публични средства.

- Новият правилник на ОбС, в синхрон ли е към този нов подход на работа?

- Идеята на новия правилник е всичко по даден казус да се изяснява още в комисиите, за да може заседанията да протичат  гладко, без празно говорене и политическо заиграване. Каквото и с когото е трябвало си обсъдил преди да внесеш докланата в комисията или на заседание. Като дойде сесията изкажи се МОТИВИРАНО на база предварително свършена работа. Няма смисъл да говориш 10-15 минути по даден проблем, а когато дойде момента да не можеш да излезеш с конкретно предложение, което да подложим на гласуване. Като говориш трябва да защитиш дадена теза и да внесеш предложение. Аз не очаквам всички да са юристи в ОбС, но така ще се работи по конструктивно и систематизирано.

Проекта за правилник съдържа два важни момента – на заседания на комисиите да се канят служители на общинска администрация, които са специалисти в съответната област и кметове на населени места, когато се обсъждат въпроси за съответното село или град. Ние ще имаме задължението да им изпращаме предварително всички материали по докладната. Досега такава практика е нямало. Кметът на дадено село е разбирал какво ще се решава на самата сесия. По тази причина в миналия мандат е продаден имот, на който има параклис, и този казус още не е решен. Все пак кметовете стоят най-близо до проблемите на хората и на съответното населено място.

- Къде виждате ролята на гражданите като коректив на властта?

- Гражданите също трябва да бъдат активни. Те могат да отправят питания към кмета или към председателя на ОбС по обществено значими въпроси. Нека критикуват, защото критиката е градивно нещо. Но нека и да ценят свършената работа и да не пестят благодарности, защото това дава стимул за работа. Не може да се мълчи за даден проблем и да очакваш някой да го оправи. Някои си казват тя общината ще го оправи, но тази община си ти. В Библията се казва „Искайте и ще Ви се даде”.

- Предвижда ли се създаването на институция „омбудсман” в Димитровград?

- Подобна възможност е залегнала в новия правилник на ОбС. Такава съществуваше и в стария. Не сме обсъждали въпроса. За мен по важно е какво ще прави този „обществен посредник” и дали е целесъобразно. Смятам, че ако ОбС и съветниците си вършат работата омбудсмана е излишен. Създаването му в структурата на администрацията ще води до сериозни разходи, без ясен ефект. Оправдано ли е да раздуваме администрацията и да даваме 1000 лв. заплата за нещо, което може и да не проработи? Омбудсманът ще е подчинен на кмета, който ще му се явява работодател. И когато възникне проблем той само ще препраща казуса на прокуратурата, защото там производството е безплатно. В това на практика ще се изразява работата му. Смятам, че в общината има много хора със сериозни социални потребности, онкоболни, инвалиди, психично болни, и тези средства могат да отидат за тях. Знаете, че ОбС може да отпуска еднократна финансова помощ в размер до една минимална работна заплата.

- Внасяте предложение за назначаване на зам.-председател на ОбС. Това необходимо ли е?

- Хубаво е да има заместник, защото ние сме живи хора и всичко се случва. Той ще осъществява връзките с общинска администрация при мое отсъствие, за да не спира работата. От друга страна, смятам да си ползвам полагащия ми се отпуск. Нямам намерение да се правя на герой. Важното е нещата да се канализират и работата да върви.

- Какво друго важно предстои за ОбС на заседанието на 28 януари?

- Много са въпросите, но едно от тях е гласуването на бюджета.

- Ще ви липсва ли адвокатската практика?

- Въпреки че съм председател на ОбС, аз ще упражнявам професията си. Адвокатската кантората съм я градила 12 години. Имам си клиенти и ще продължа да им водя делата. След 4 години, когато свърши мандата, кой ще ме храни?!

- Завършила сте право с пълно отличие. Трудно ли започнахте кариерата си?

- Ако трябва да съм точна, оценката в дипломата ми е отличен 5,97. Когато завърших мечтата ми бе да стана съдия. Но нямаше свободни места. Така на 25 години се оказах адвокат - без кантора, без пари, без контакти - нищо нямах. Дължа много на адвокат Стоян Илиев. Той е първият демократично избран кмет на Хасково. Изключителен юрист. Аз съм негов продукт. Той ме пое, въведе в професията и ме научи на гражданско и търговско право.

- Помните ли първия си клиент?

- Майсторът, който ми слага теракота в кантората - Иван Господинов. Бяха едни изключително сложни дела, с които после станах известна и пробих. Много се притеснявах, но той ми вдъхваше надежда. Изработваше надгробни камъни и когато му споделих, че ме е страх за делото, той ми казваше: „Спокойно. Вече съм говорил с моите клиенти, те казаха че ще го спечелиш”. Беше мъдър човек и все повтаряше колко е полезно човек да ходи на гробищата. Веднъж на месец действа отрезвяващо. Когато човек знае, че утре няма да го има. За мен поста на председател на ОбС не нищо повече от работа и напрежение, нищо повече. Това няма да ме промени.

- С какво ще запомните студентските години?

- Купони, купони, купони. Много хубаво беше в университета. Не е много за хвалене, но 11 пъти искаха да ни съставят актове, защото целия юридически факултет си организираше в нашата квартира купоните. Едно нещо трябва да се прави с времето си. Съветът ми към студентите е да живеят пълноценно, но и да учат пълноценно. Само когато живееш пълноценно, можеш и да работиш пълноценно.

- А помните ли годините на социализма?

- Била съм дружинен председател в ОУ „П. Славейков” в 7-ми клас. Много опит ми даде това. Пишех и изнасях един дълги доклади от по 100 страници пред съучениците ми - четеш, гласът ти трепери. Баща ми все казваше: „Ще се справиш, недей се притеснява, ще се справиш”. Като му споделих, че много ще ми е трудно в ОбС, той ми го припомни: ”А да не ти беше лесно като дружинен председател”.

- Вие влязохте в Общинския съвет от листата на ГЕРБ. Член ли сте на партията?

- Не и няма да бъда. На мен политическа изява не ми трябва, за да се доказвам на някого. Знам какво струвам. Желанието ми е да изкарам този мандат в конструктивна и полезна за обществото работа, а не нагнетена.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?