DGNEWS.EU

Мениджър в Язаки: Плановете ни за завода в Димитровград са изключително сериозни

Мениджър в Язаки: Плановете ни за завода в Димитровград са изключително сериозни
Десислава Николова, мениджър "Човешки ресурси" на "Язаки България"
Jul 08
12:40 2016

„Язаки България”, която ще разкрива завод в Димитровград за кабелни инсталации на водещи марки в автомобилната индустрия, проведе днес представяне на компанията в Бюрото по труда в града. Срещата се проведе във връзка с плановете на компанията за разширяване дейността си в Димитровград, за която вече са наети и първите 40 специалисти.

Пред кандидатите бяха презентирани кампанията, основните й сфери на дейност, специфика на производството и възможностите, свързани с разкриването на новите работни места. Посочено бе, че "Язаки България" ЕООД предоставя работа в международна фирма с десетки филиали в цял свят и над 10-годишен опит в България. Компанията е собственост на японската Yazaki Corporation, която е световен пазарен лидер в производството на електрически инсталации за автомобилната индустрия. В момента българската компания е сред най-големите работодатели в Югоизточна България, с близо 5 000 служители в заводите в Ямбол и Сливен.

Кампанията предлага още сигурно работно място с възможности за кариерно израстване; постоянни инвестиции в човешки капитал, обучение и професионално развитие; разнообразни работни позиции за служители с различно ниво на образование и трудов опит; и редица социални придобивки като безплатен транспорт, столово хранене, работно облекло, медицински кабинет.

От днес всеки петък от 8.30 до 17.00ч. в зала "Гросето" ще се провеждат интервюта с желаещите да започнат работа в прототипния завод на "Язаки България" в Стара Загора. Не е необходима регистрация в Бюрото по труда, постъпилите и там молби ще бъдат разгледани и от фирмата ще се свържат с кандидатите. 

Днес в Димитровград бе Десислава Николова, мениджър Човешки ресурси на „Язаки България”. Ето какво сподели тя:

- Г-жо Николова, защо презентирате компанията в Бюрото по труда в Димитровград?

- Започваме кампания по набиране на т.нар. кор звено или екипа, който ще бъде ядрото на бъдещата компания. В него ще работят бъдещите наши лидери в производствения процес, които предстои да подготвим с подходящи обучения. В момента акцентираме върху прототипни оператори, оператори и логистичен отдел. Операторите ще движат процеса по производство на кабелните инсталации. Те трябва да бъдат запознати в детайли с етапите на процеса до излизане на качествен готов продукт. Затова наблягаме върху тяхното техническо образование, върху способността им да работят в екип, върху това те да могат да изградят оттук нататък бъдещите екипи в завода в Димитровград.

- Колко човека ще бъдат наети във водещия екип?

Смятаме да наемем около 200 човека, които да бъдат ядрото на фирмата. Впоследствие след април месец 2017 г. поетапно ще започнем да наемаме хора за стартиране на производството. За момента са наети на 40 човека , които вече са в процес на обучение в различни локации на „Язаки” в Европа. Целта е да получат най-доброто обучение от колегите си в Европа, и впоследствие те да разпространят тези знания и умения на служителите, които ще наемем от април догодина.

- Явно залагате много на подготовката и обучението на кадрите си?

Автомобилната индустрия винаги обучава своите кадри. Без значение дали е работник, ръководител или мениджър  - всеки един минава през специален план на обучение, затова и всеки един завод на Язаки разполага с обучителен център. В него служителите на комапнията преминават теоретично и практическо обучение, в което се запознават с основните процеси. След това провеждаме специфичното обучение на специалистите за съответните длъжности. Първите 40 човека вече преминаха през теоретично и практическо обучение в заводите ни в Ямбол и в Сливен. В момента част от инженерите се обучават в различни локации на Язаки в Европа. Надявам се при стартирането на пилотния ни завод в Стара Загора, те да са подготвени кадри, с които да започнем наистина качествена работа. Плануваме до до април 2017 г. общо 200 служители и работници да бъдат наети и обучени.

- Един от важните въпроси, който вълнува хората е заплащането, предвид мащабите на инвестицията?  

- Заплащането в бъдещия завод в Димитровград ще е съобразено със средните нива на заплащане в региона. При стартиране на завода няма как да обещаваме бонусна система на служители си, когато няма производство . Практически обучението на специалистите ще бъде в рамките на една година. През този период ние очакваме работниците и служителите да бъдат качествено обучени и ниво, не производство. Няма да пресираме никой, да искаме норми, или изпълнение, но очакваме от хората да дадат най-доброто от себе си в обучението с техните умения, да мислят и да вникнат в спецификата на производството, и да вложат целия си интелект в нови знания, за да овладеят процеса и да бъдат ефективни.

- Тези високи изисквания свързани ли с покриването на високи стандарти от „Язаки България”?

- Ние покриваме много стандарти за качество, за условия на труд. Сега въвеждаме най-новите стандарти от 2015 г., имаме непрекъснати годишни одити. Автомобилната индустрия е една от най-строго контролираните в света. Затова и държим на високото ниво при обучението на хората. Разчитам че тук ще открием качественит ни специалисти. Радостното, че в региона открихме специалисти, които покриват в 80 % от нашите критерии. На останалите 20 % ние ще ги обучим.

- Предполагам че и високотехнологичното и специфично оборудване също налага сериозно обучение?

- Няма как да наемем някой и той от следващия ден да прави кабелната инсталация. Наистина говорим за сложно производство затова е нужно хората да са запознати с детайлите на процеса, да могат да четат работни инструкции, чертежи, и да могат да работят по тях. В същото време ние предлагаме редица придобивки за работници и служителите си като безплатен транспорт. Заводът в Димитровград ще има столово хранене, с осигуряване на работно облекло, с осигурено 24-часово медицинско обслужване, с климатизирани помещения, които да създават отлични условия за работа. Има и много други идеи за в бъдеще.

- Какво бихте казали на скептиците?

- Плановете ни за завода в Димитровград са много сериозни, дори бих си позволила да кажа, изключително. Язаки е компания, която е ориентирана изцяло към хората си, защото ние работим с 90 % човешки капитал. Ние сме наясно че трябва да работим за мотивацията на хората и те да идват с желание на работа. 

9 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?