DGNEWS.EU

Партии се надскачаха за лоби в комисията за шеф на МБАЛ, оглави я Семерджиев

Партии се надскачаха за лоби в комисията за шеф на МБАЛ, оглави я Семерджиев
Feb 27
12:43 2014
Юлиян Семерджиев оглави комисията за избор на нов управител на димитровградската болница "Св. Екатерина", реши мнозинството от ГЕРБ и БСП в ОбС днес. Секретар ще бъде Виолета Желева от БСП, а членове Кирил Киров от ГЕРБ, Деян Георгиев от БАСТА и един представител на РЗИ-Хасково. 
Определянето на състава на петчленката, която ще класира кандидатите за шеф на здравното заведение се оказа един от най-спорните въпроси, разгледани от съветниците. Докладната за обявяване нова процедура бе внесена извънредно на днешната сесия. Гласуването й напълно потвърди заявеното наскоро от председателя на ОбС Стефан Димитров, че всяка партия има лоби в болницата, което защитава. 
Оказа, че групите на ГЕРБ, БСП и "Да за Димитровград!" търсят лоби и в комисията, след като повече от половин час обсъждаха номинациите. С най-много бе общинар № 1. Стефан Димитров веднъж бе предложен за председател, втори път за секретар и трети път за член на комисията. Името му събра нужните гласове едва при третото гласуване, но Димитров си направи отвод. Отвод от комисията си даде и Петър Томов от ЕНП, който направи това в знак на солидарност с Димитров заради демонстрирания от ГЕРБ и БСП опит да овладеят комисията. Номинации имаха Методи Грозев от ГЕРБ и Тодор Ташев от "Да за Димитровград!", но те не бяха подкрепени. 
След като в залата лъсна, че БСП и ГЕРБ целят да си осигурят надмощие в комисията, нападки към двете партии отправи доайенът в ОбС Данчо Данев, който вече представлява неформално "България без цензура" и ВМРО. "Нека да е ясно, че коалицията БСП и ГЕРБ ще носи оттук нататък политическата отговорност за процесите в болницата", заяви Данев. Изказването му бе прието на нож от социалиста Сашо Спасов, който предупреди земеделецът да не се меси в БСП и уточни, че партията му никога не е кадрувала и работила в болницата, а "за" болницата. В изказването си Спасов напомни за ролята на партията майка. Данев на свой ред не му остана длъжен и заяви твърдо, че БСП никога не му е била "майка" и че кадруването на столетницата е в цялата държава. 
След бурните дебати ОбС стартира четвъртия поред конкурс за управител на болницата, който ще се проведе на 15 май. Месец по-рано ще приключи подаването на документи от кандидатите за шефския пост. Отпадна изискването към тях - да имат не по-малко от 3 години управленски опит като ръководители на лечебно заведение. 
Дали въобще ще се явят кандидати за шеф на болницата се питаха в кулоарите зевзеци, докато в местния парламент се опитваха да нагласят състава на комисията.  

Петър Томов си направи отвод в комисията


Данчо Данев предложи седящият до него Диян Георгиев за член на комисията

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?