DGNEWS.EU

Кметът Димов организира 3 вида прегледи за ученици, от белодробни засега нямало нужда

Кметът Димов организира 3 вида прегледи за ученици, от белодробни засега нямало нужда
Mar 12
15:34 2014
Община Димитровград връща съществувалата до 2000 година практика в училищата да се правят профилактични прегледи на децата. По инициатива на кмета Иво Димов от 7  до 17 април в общинските школа ще се извършват три вида прегледи - за зрение на първолаците, на опорно-двигателния апарат при второкласниците и на зъбите при учениците от третите класове.
Кампанията ще обхване общо 1283 деца. Прегледите ще се водят от очния специалист д-р Атанска Янчева, от кинезетерапевта Надим Шабан и от стоматолога д-р Пашова, с които общината ще сключи договори.Резултатите от изследванията ще бъдат вписани в талон за всяко дете, което ще бъде представен за информация на личните лекари за евентуално лечение. Събраната информация ще е с пожелателен, а не задължителен характер. Подобна кампания ще се прави всяка година като при нужда ще разширяваме обхвата на прегледите, поясни инициативата си кметът Иво Димов. Той съобщи, че стартирането на подобна кампания е обсъдена предварително с директорите на училища. На нея шефовете на учебни заведения са поскали следващата година да има прегледи с логопед.   
Градоначълникът обаче се подразни на въпроса на dgnews - дали администрацията обмисля профилактични прегледи на учениците за белодробни заболявания предвид честите обгазявания на града и факта, че Димитровград е един от най-замърсените в страната. Според Иво Димов такива прегледи не били толкова наложителни, тъй като част от заводите в града имат пречистващи околната среда съоръжения, а други са закрити. По думите му статистиката за високия процент на димитровградски деца с белодробни проблеми правена преди години сега не била актуална.    Припомняме, че преди дни РИОСВ-Хасково представи годишния си доклад за 2013 г., според който Димитровград е бил обгазяван 57 пъти със серен диоксид. 
"Димитровград не е обгазяван 57 пъти. Дайте излишно да не повдигаме този въпрос и да не нагнетяваме напрежение. Завишаването на нормите не значи, че градът е обгазяван. Имаме една измервателна станция, която не отчита вярно данните. Вече обмисляме разполагането на мобилна такава из Димитровград и в училищата за две седмици. Целта е да съпоставим данните и да видим дали има разминаване при отчитане на показателите за замърсяване на въздуха. Сега започваме с тези три прегледа, защото те са най-неглижирани от родителите. Нищо не ни пречи догодина да включим и прегледи за белодробни заболявания", коментира Иво Димов.  

Иво Димов  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?