DGNEWS.EU

Фирми искат да горят RDF отпадъци в димитровградския ТЕЦ

Фирми искат да горят RDF отпадъци в димитровградския ТЕЦ
ТЕЦ ”Марица 3” - Димитровград
Oct 30
15:10 2018

Инсталации за изгаряне на RDF и въглищен прах искат да правят две фирми на територия на ТЕЦ ”Марица 3” в Димитровград. Предвижда се инсталациите да се изградят като надстройки на два котела за производство на суха наситена пара в централата. Това става ясно от обявените инвестиционни предложения на „Марица енерджи” - дъщерната фирма на централата, и столичната „Бултраш”, специализирана в събиране, транспортиране, екологосъобразно обезвреждане на отпадъци и др.

В предложенията се посочва, че двете инсталации ще позволяват съвместното изгаряне на въглищен прах с RDF. При горенето ще се генерира отпадък – пепел, която ще се събира в резервоар-утаител, и впоследствие ще се предава в депа за неопасни отпадъци. Инвеститорите посочват, че горенето няма да доведе до емитиране на приоритетни и/или опасни вещества, няма да се ползват или образуват опасни химични вещества, а минималните количества отпадни води ще се включат в оборотен цикъл.

Проектите са на етап инвестиционното предложение и по тях тепърва компетентните институции се произнасят подлежат ли на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Сгласно публикавените обяви, предложението не влизат в противоречие със съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности, както и с начина на ползване на съседните имоти.

Най-общо RDF представлява отпадъчен материал от битовата смет, неподлежащ на рециклиране. Поради многото органични материали в него, той се използва като гориво. В конкретния случай за производството на пара, чрез която ТЕЦ-ът произвежда електрическа енергия.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?