DGNEWS.EU

Лекарите в Димитровград излязоха на протест спонтанно

Лекарите в Димитровград излязоха на протест спонтанно
May 15
15:00 2014
Десетки лекари от димитровградската МБАЛ "Св.Екатерина", Медицински център "Димитровград" и общопрактикуващи, са се присъединили днес към националния и европейски протест в здравеопазването. 
Недоволсвото си медиците са изразили спонтанно пред сградата на медцентъра по обед, носейки на ревера си протестни ленти. Протестът не бе огласен предварително пред медиите в Димитровград нито от ръководствата на здравните заведения, нито от техните синдикати.

Медиците настояват за спешна промени в здравната система, защото в сегашния си вид тя не устройва нито лекарите, нито пациентите. Лекарите настояват за промяна на здравно-осигурителния модел, с която да се гарантира по-висока събираемост на вноските и генериране постъпването на достатъчно средства в системата.
Моделът на финансиране на болниците по клинични пътеки е неработещ, защото постъпващите средства не могат да покрият разходите по лечението на пациента. В същото време с лимитирането на направленията за специалисти държавата "извива ръцете" на всички лекари по веригата от джипито до болницата, от което страдат най-вече пациентите. 
Исканята си лекарите са описали в протестна декларация приета от Българския лекарски съюз на 10 май във Варна. В нея се настоява за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани; прекратяване на корупцията; прекратяване на репресиите върху лекари; и достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България.

4 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?