DGNEWS.EU

Явор Гечев: Отваряме мярката Млад фермер от 1 юни със сериозни промени

Явор Гечев: Отваряме мярката Млад фермер от 1 юни със сериозни промени
May 18
16:05 2014
Мярката "Млад фермер" ще бъде отворена от 1 юни като ефективния прием на документи се очаква да продължи до 15 юни. "Въпреки че новата програма за развитие на селските райони не е утвърдена от Брюксел, ние ще отворим мярката по старата програма, но с пари от новия бюджет", съобщи в Димитровград днес зам.-аграрният министър Явор Гечев. Пред земеделски производители от региона той поясни, че в момента текат последни консултации с комисията и през септември се очаква тя да бъде утвърдена и отворена. 

Срещата се организира от общинското ръководство на БСП в Димитровград. На нея присъстваха народният предсавител на Жара Пенева, предсателят на местните соцалисти Димитър Петров и зам.-областният управител Иван Станчев, водач на общинската БСП организация в Хасково.   
Гечев поясни, че мярката "Млад фермер" ще стартира със сериозни промени, които да ограничат досегашните аномалии в сектора. Като такива той посочи фиктивните проекти, които отговарят на изискванията, но след изпълнението им дадения бенифециент повече не се задържа като земеделски производител. Идеята е парите по даден проект да се влагат директно в земеделието. Ще бъде въведено изискването до реализиране целите на проекта за 3 години, съответно в данъчната декларация да има отразени 30 000 лв. като разходи за платени данъци, семена, торове, препарати, трактори и др. 
"В момента правим актуализация на таблицата за икономическите единици. Младите фермери ще могат да кандидатстват, но тези които не са реални, просто няма да им е изгодно. Ще вдигнем бонификацията по отношение на зеленчуци, плодове, животни. За граднски и полски домати, краставици и фасул ще има изискване да се отглаждат на конструкция или на колчета. Ще отделим и черупковите видове, защото орехите някак си не могат да се приравнят с ябълките. Като икономически единици ще бъдат намалени и гъбите", съобщи Гечев. 
Пред агрофермери от региона Гечев посочи, че в момента Министерството на земеделието и храните се опитва да преподреди системата, която по думите му се намирала в пълен хаос.  Заварихме раздържавено на министерството, с много второстепенни разпоредители и пълна липса на системи на контрол, които да ни позволят да проследяваме по веригата какво се случва. "И по програмата за селските райони и по директните плащанията по първия стълб  са се раздавали пари на симпатии", коемнтира зам.-аграрният миниситър.
В Димитровград Явор Гечев съобщи, че вече е  готово е заданието на новата административна система, която ще обедени всичките 140 регистъра на министерството в една информационна база. Тя ще позволи лесна проверка и идентификация на всеки декар земя - като собственост вкл. наследниците, кой е арендува и ползва. В системата ще влезне известяване на пчелите по отношение на пръскания; регистрираните животновъдни обекти на  съответния парцел. През нея животновъдите ще могат сами да си маркират животните, като ветеринарите ще трябва само да ги подтвърждават. Освен зелено картонче, анкетните карти за земеделски производител ще станат една флашка, с която ограмна част от административните услуги ще се извършват от домашните компютри. "Ако някой не може да работи със системата - взема си картончето и флашката и отива в най-близката земеделска служба, където  съответния служител ще може да го обслужи", заяви още Явор Гечев. 2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?